A Global E-Government, 2005 lehangoló eredményei

Egy amerikai Közpolitikai Intézet (Center for Public Policy, Brown University, Rhode Island, USA) évek óta értékeli a világ országaiban működő e-kormányzás fejlettségét. Szeptemberben jelent meg a Global E-Government, 2005 jelentés, amely 2005 nyarán 198 különböző ország összesen 1.797 kormányzati oldalát elemezte. A 2001 óta végzett felmérés szerint az elmúlt években nagy mértékben fejlődött az e-kormányzás. Magyarországról azonban nem sok jót tudhatunk meg.
Magyarország a szerzett 24,4 %-os eredményével a 198 ország közül a 109. helyet tudta csak megszerezni, ezzel az EU tagállamok közül az utolsó, messze elmaradva a legjobb európai eredménytől, Németország 35,3%-ától és a világelső Taiwantól (57,2%). Az európai régióban hajszállal előzzük meg a sereghajtó Horvátországot, Oroszországot (24,2%), valamint Fehéroroszországot, Bulgáriát (24,0%). A nyugat- és a kelet-európai átlagtól (29,6, ill. 27,1%) is elmaradtunk.
Míg a vizsgált weboldalak 53%-a ajánlott hozzáférést adatbázisokhoz, addig nálunk ez az arány 29%. A világ kormányzati weboldalai közül 18-19% tartalmaz adatvédelmi rendelkezéseket, ajánl on-line szolgáltatásokat, fogyatékosok számára hozzáférést – ez az arány Magyarországon csupán 7%, azaz csak egy-egy internet oldalnál figyelhető meg.

Global E-Government, 2005
Taubman Center for Public Policy, Brown University, USA
A jelentés angol nyelven letölthető:

Kategóriák:

Hírek

e-kormányzás Magyarországon

Azt hiszem, ez a hír is bizonyítja, hogy ma még a kormányzat nem tett meg mindent az IT - kormányzás lehetőségeinek kihasználására.

De itt van, például, a jogalkotas.hu - a civil kezdeményezés talán hatással lesz a kormányzati tevékenységekre is! :-)