Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata www.gyor.hu

A győri önkormányzat honlapját legutóbb 2009. októberében vizsgáltam az információszabadság szemszögéből. Akkor a képviselőtestület nyilvános üléseire benyújtott, rendeletalkotásra irányuló előterjesztések, a közgyűlésekről készült jegyzőkönyvek, összefoglalók közzététele volt a monitoring tárgya.

Vizsgáltam azt is, hogyan teszik közzé a rendeleteket, az önkormányzat által kiírt pályázatokat és azok eredményét valamint azt, hogy az önkormányzat milyen közszolgáltatásokat nyújt, ezeket hogyan lehet igénybe venni, lehet-e hatósági ügyeket elektronikusan intézni, stb.


A 2009. októberi vizsgálat eredménye röviden összefoglalva kedvező, a győri önkormányzat az esetek többségében eleget tett a Eitv.-ből eredő kötelezettségeinek (bár elektronikusan ma sem lehet ügyet intézni Győrben). A www.gyor.hu 2009-ben az Év Honlapja pályázaton kormányzat és települések kategóriában minőségi díjat kapott.

Ezúttal az önkormányzat (polgármesteri hivatal) és intézményei működési és gazdálkodási adatait kerestem a www.gyor.hu honlapon. A nyitó oldalon, a bal oldali menü alatt a

 

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

feliratra kattintva olvashatók a működésre és a gazdálkodásra vonatkozó adatok.
A szerv alaptevékenysége, feladat- és hatásköre feliratra kattintva a polgármesteri hivatal szervezeti és működési szabályzata, az Önkormányzati SZMSZ feliratra kattintva az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata olvasható. 2010.10.21-én utóbbinál még a régi jön be, jóllehet a 10.14-iki alakuló közgyűlés több lényeges ponton módosította az SZMSZ-t. Az Okmányirodai ügyintézés feliratra kattintva AZ OLDAL FELTÖLTÉS ALATT - olvasható. A tevékenységre, működésre, valamint a gazdálkodásra vonatkozó adatok, ellenőrzések és beszámolók többsége megfelel az elektronikus információszabadságról szóló törvény előírásainak. Egyedül az általános közzétételi lista mellékletének III Gazdálkodási adatok 2. pontjában előírt adatokat (létszám, személyi juttatás, vezetők illetménye, stb.) nem találtam a honlapon.

Összefoglalva megállapítható, hogy a győri önkormányzat honlapja - egy pont kivételével - megfelel az elektronikus információszabadságról szóló törvény előírásainak. Kár, hogy az az egy kivétel éppen a vezetők és vezető tisztviselők illetménye, munkabére, rendszeres juttatásai valamint költségtérítése.
Ezzel kapcsolatbn én semmilyen információt nem találtam Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának honlapján.

Győr, 2010. október 20-án

Nagy Péter
Reflex Környezetvédő Egyesület