Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata www.szombathely.hu

Szombathely város honlapja az "Év honlapja" pályázat kormányzat és települések kategóriájában 2009-ben különdíjat kapott.


2010 december 6-án a www.szombathely.hu fejlécében az olvasható, hogy ez "Szombathely Megyei Jogú Város" honlapja, ám a nyitó oldalon sem az "önkormányzat", sem a "közérdekű adatok" kifejezést nem találtam. A honlap keresőjébe beírva a "gazdálkodási adatok" kifejezést, 0 eredményt kaptam.


A 2005. évi XC. törvény előírásainak - legalább részben - megfelelő közérdekű adatokhoz a nyitó oldal E-ügyfélszolgálat feliratára kattintva jutottam. Az E-ügyfélszolgálat bal oldalán, az - e-ügyintézés - Közgyűlés - Polgármesteri Hivatal - Koncepciók / Tervek
- Pályázatok / Állás - Választás - Kisebbségi önkorm. feliratok alatt, az utolsó előtti helyen találunk közérdekű információkat az alábbi bontásban:


Elérhetőségi adatok
Önkorm. szervezeti struktúrája
A foglalkoztatottak
Önkorm. irányítású szervek
Önkorm. tulajdonú szervezetek
Közszolgáltatások
Közalapítványok
Lapok
Alaptevékenység és hatáskör
Az önkormányzat nyilvántartásai
Nyilvános kiadványok
Pályázatok
Költségvetések, beszámolók
Szerződések
Szakértők
Beszerzés

Ez a struktúra - bár a közügyek iránt érdeklődő polgár számára közérdekű adatokat tartalmaz - egyáltalán nem felel meg az elektronikus információszabadsáról szóló törvény általános közzétételi listájának. A honlapon nem találtam "Szervezeti személyzeti adatok", "Tevékenységre, működésre vonatkozó adatok", vagy "Gazdálkodási adatok feliratokat. Ugyanakkor a "Költségvetések és beszámolók feliratra kattintva a város 2010-es költségvetéséről szóló rendelete, az indoklással és a konkrét számokat tartalmazó excell táblázattal együtt, valamint a korábbi költségvetési rendeletek és azok módosításai 2006-ig visszamenűen letölthetők. Így a közügyek iránt érdeklődő polgár némi keresgélés után érdemi tájékoztatást, összehasonlító elemzést kaphat a város gazdálkodásáról. Ugyancsak találunk érdemi adatokat a tevékenységre, működésre vonatkozóan.

Összefoglalva megállapítható, hogy Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata a tevékenységre és működésre, valamint a gazdálkodásra vonatkozóan formálisan nem tartja be az elektronikus információszabadságra vonatkozó törvény előírásait. Más struktúrában közli az adatokat, mégis eleget tesz törvény szellemének, közügyek irént érdeklődő polgár érdemi információkat talál. Az illetményekre, munkabérekre, rendszeres juttatásokra, vonatkozó konkrét adatok - mint az általam vizsgált összes más esetben is - hiányoznak a honlapról.

Győr, 2010. december 6-án

Nagy Péter