Vas Megye Önkormányzata www.vasmegye.hu

2010. december 7-én az önkormányzat (megyei közgyűlés) és intézményei működési és gazdálkodási adatait kerestem a www.vasmegye.hu honlapon.

 

A nyitó oldalon, a Világ - Európa - Magyarország - Vas megye Flasch animációt követően a belépésre kattintunk. Ekkor a voltaképpeni nyitó oldalra jutunk, itt a bal oldalon található Megyeháza feliratra kattintunk, így találunk a közgyűlésre és a megyeháza hivatalára vonatkozó közérdekű adatokat.


A közgyűlés tagjairól és vezető tisztségviselőiről minden adatot elolvashatunk, a lakóhelytől a telefonszámon és az e-mail elérhetőségen túl az életrajzig - kivéve a vezetők és vezető tisztségviselők illetményére, munkabérére, rendszeres juttatásaikra és költségtérítésére vonatkozó adatokat. A bizottságok nem képviselő, ún. külsős tagjairól a nevükön kívül semmilyen információt nem kapunk.
A Rendeletek feliratra kattintva a megyei közgyűlés rendeleteit olvashatjuk a legfrissebbektől egészen 1990-ig viszamenően, köztük a 2010. év és a korábbi évek költségvetési rendeleteit és azok módosításait is Így a megyei közügyek iránt érdeklődő polgár érdemben tájékozódhat. A Határozatok feliratra kattintva 1997-ig visszamenően olvashatjuk a határozatokat.


Öszefoglalva megállapítható, hogy a Vas Megyei Közgyűlés honlapja (www.vasmege.hu) tartalmaz ugyan közérdekű adatokat (lásd tisztségviselők, költségvetési rendlet, stb.) ám semmilyen értelemben nem felel meg az eleketronikus információszabadságról szóló törvény előírásainak. Nem találtam adatot sem működésről, sem a gazdálkodásról, de még a közgyűlések időpontjáról és tervezett napirendjéről sem.
Úgy tűnik, mintha a vasi megyeházán nem ismernék a 2005. évi XC. törvény előírásait.

Győr - Szombatehyél, 2010. december 7-én

Nagy Péter
Magyarország Természeti és Kulturális Örökségéért Alapítvány