Isaszeg város honlapjának vizsgálata

Isaszeg város honlapjának vizsgálata


A város honlapját (www.isaszeg.hu) 2010. december 29-án vizsgáltuk az elektronikus információszabadságról szóló törvényben megfogalmazott közzétételi követelmények alapján.

A törvény 2008. július 1-jétől minden települési önkormányzatra vonatkozóan kötelezően előírja, hogy I. Szervezeti, személyzeti adatokat, II. Tevékenységre, működésre vonatkozó adatokat, valamint III. Gazdálkodási adatokat tegyen közzé honlapján. A törvény felhatalmazása alapján készült végrehajtási rendelet (a közzétételi listákon szereplő adatok közzétételéhez szükséges közzétételi mintákról) pedig a közzététel mikéntjét szabályozza.

A jogszabályok előírják, hogy a közzétételre szolgáló honlap megnyitásakor megjelenő oldalon Közérdekű adatok elnevezéssel hivatkozást kell elhelyezni, hogy hivatkozásra kattintva minden a törvényben előírt adatot a látogató elérhessen.
Isaszeg város nyitóoldalát alaposan megvizsgálva sem találtunk ilyen, vagy ehhez hasonló linket. Ezután a honlap egészét áttekintettük és a fellelhető menüpontok alatt sem találtunk olyan hivatkozást, amely az információszabadságról szóló törvényben meghatározott közérdekű adatokhoz vezetne. A honlapon fellelhető adatok közül a vizsgált jogszabály által előírt adatok közül csak elenyésző mennyiségűt tartalmaz a honlap, azt sem a jogszabályban előírt szerkezetben.

A fentiek alapján megállapítható, hogy Isaszeg honlapjának készítésekor nem vették figyelembe az információszabadságról szóló törvény előírásait.

A monitorozást végezte:
Eleven Egyesület
Pécel, 2010. december 29.