Péteri Község honlapjának vizsgálata

Péteri község honlapjának vizsgálata


Az elektronikus információszabadságról szóló törvény 2008. július 1-jétől minden települési önkormányzatra vonatkozóan kötelezően előírja, hogy bizonyos adatokat, dokumentumokat, információkat közzé kell tenni a település internetes honlapján.

A törvény felhatalmazása alapján készült végrehajtási rendelet (a közzétételi listákon szereplő adatok közzétételéhez szükséges közzétételi mintákról szóló 18/2005. (XII. 27.) IHM rendelet) pedig a közzététel mikéntjét szabályozza.

A jogszabályi előírások alapján Péteri község honlapját (www.peteri.hu) 2010. december 28-án vizsgáltuk. A község honlapján Közérdekű adatok menüpontra kattintva a Kötelezően közzéteendő adatok hivatkozás alatt a következőt olvashatjuk:

„Ez az oldal az elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény szerint közzéteendő közérdekű adatokat fogja tartalmazni az Önkormányzat a Polgármesteri Hivatal és az egyes önkormányzati intézmények vonatkozásában. Az oldal tartalmának kidolgozása jelenleg folyamatban van. Az adatok feltöltéséig szíves türelmüket kérjük!”
2009. szeptember 24. csütörtök, 10:28


Látszik tehát, hogy a honlap üzemeltetője tisztában van a törvény által meghatározott kötelezettségeivel, és ígéretet tett a közérdekű adatok elektronikus úton való közzétételére, bár megjegyzendő, hogy a közlemény kelte több mint egy évvel vizsgálatunk előtt keletkezett.
Péteri község hivatalos honlapja jelenlegi formájában nem tesz eleget az elektronikus információszabadságról szóló törvényi előírásoknak.

A vizsgálatot végezte:
Eleven Egyesület
Pécel, 2010. december 28.