Zsámbok település honlapjának vizsgálata

Zsámbok település honlapjának vizsgálata


Zsámbok internetes oldalának vizsgálatakor megállapítást nyert, hogy a honlap üzemeltetője ismeri az információszabadságról szóló törvényből eredő kötelezettségeit, azonban még nem tett annak maradéktalanul eleget.

A település honlapját (www.zsambok.hu) 2010. december 28-án vizsgáltuk az elektronikus információszabadságról szóló törvényben megfogalmazott közzétételi követelmények alapján. A törvény települési önkormányzatra vonatkozóan kötelezően előírja, hogy I. Szervezeti, személyzeti adatokat, II. Tevékenységre, működésre vonatkozó adatokat, valamint III. Gazdálkodási adatokat tegyen közzé honlapján. A törvény felhatalmazása alapján készült végrehajtási rendelet (a közzétételi listákon szereplő adatok közzétételéhez szükséges közzétételi mintákról) pedig a közzététel mikéntjét szabályozza.

A honlap megnyitásakor a menüsorban könnyen fellelhető helyen találjuk a Közérdekű adatok menüpontot. A hivatkozásra kattintva egy részben feltöltött oldallal találkozunk, amely tetején „Az adatok feltöltése folyamatban van!” felirat található.
Az megállapítható, hogy a feltöltött adatok a törvényben meghatározott struktúrát követik, azonban még sok a hiányosság. A Szervezeti, személyzeti adatok köre habár nem maradéktalan, de a legtöbb törvény által előart adatot tartalmazza. A legnagyobb hiányosságok a Gazdálkodási adatok terén mutatkoznak, csak elenyésző mennyiségű információt tartalmaz a honlap.

A monitorozást végezte:
Eleven Egyesület
Pécel, 2010. december 28.