Valkó település honlapjának vizsgálata

Valkó település honlapjának vizsgálata


A település honlapját (www.valko.hu) 2010. december 26-án vizsgáltuk az elektronikus információszabadságról szóló törvényben megfogalmazott közzétételi követelmények alapján.

A törvény 2008. július 1-jétől minden települési önkormányzatra vonatkozóan kötelezően előírja, hogy I. Szervezeti, személyzeti adatokat, II. Tevékenységre, működésre vonatkozó adatokat, valamint III. Gazdálkodási adatokat tegyen közzé honlapján. A törvény felhatalmazása alapján készült végrehajtási rendelet (a közzétételi listákon szereplő adatok közzétételéhez szükséges közzétételi mintákról) pedig a közzététel mikéntjét szabályozza.

A jogszabályok előírják, hogy a közzétételre szolgáló honlap megnyitásakor megjelenő oldalon Közérdekű adatok elnevezéssel hivatkozást kell elhelyezni, hogy hivatkozásra kattintva minden a törvényben előírt adatot a látogató elérhessen.
Valkó honlapjának nyitóoldalát alaposan megvizsgálva sem találtunk ilyen, vagy ehhez hasonló linket. Ezután a honlap egészét áttekintettük és a fellelhető menüpontok alatt sem találtunk olyan hivatkozást, amely az információszabadságról szóló törvényben meghatározott közérdekű adatokhoz vezetne. A honlapon fellelhető adatok közül a vizsgált jogszabály által előírt adatok közül csak elenyésző mennyiségűt tartalmaz a honlap, azt sem a jogszabályban előírt struktúrában.

A fentiek alapján megállapítható, hogy Valkó település honlapjának készítésekor nem vették figyelembe az információszabadságról szóló törvény előírásait.


A monitorozást végezte:
Eleven Egyesület
Pécel, 2010. december 28.