Dány község honlapjának vizsgálata

Dány község honlapjának vizsgálata


A község honlapját (www.dany.hu) 2010. december 27-én vizsgáltuk az elektronikus információszabadságról szóló törvényben megfogalmazott közzétételi követelmények alapján.

A törvény 2008. július 1-jétől minden települési önkormányzatra vonatkozóan kötelezően előírja, hogy I. Szervezeti, személyzeti adatokat, II.Tevékenységre, működésre vonatkozó adatokat, valamint III. Gazdálkodási adatokat tegyen közzé honlapján.

A jogszabályok előírják, hogy a közzétételre szolgáló honlap megnyitásakor megjelenő oldalon Közérdekű adatok elnevezéssel hivatkozást kell elhelyezni, hogy hivatkozásra kattintva minden a törvényben előírt adatot a látogató elérhessen. Dány község honlapjának nyitóoldalát tüzetesen végigbogarászva sem találtunk ilyen, vagy ehhez hasonló linket. Majd a honlap egészét áttekintve arra a következtetésre jutottunk, hogy az információszabadságról szóló törvényben szereplő számos közérdekű adat közül csak elenyésző mennyiségűt tartalmaz a honlap, azt sem a jogszabályban előírt struktúrában.

A fentiek alapján megállapítható, hogy Dány község honlapjának készítésekor nem vették figyelembe az információszabadságról szóló törvény előírásait.


A monitorozást végezte:
Eleven Egyesület
Pécel, 2010. december 27.