Ároktő település honlapjának vizsgálata

A település honlapját (http://aroktohonlap.fw.hu/) 2010. decemberében vizsgáltuk az elektronikus információszabadságról szóló törvényben megfogalmazott közzétételi követelmények alapján.

Szem előtt tartottuk, hogy a 2005. évi XC törvény 2008. július 1-jétől minden települési önkormányzatra vonatkozóan kötelezően előírja, hogy I. Szervezeti, személyzeti adatokat, II. Tevékenységre, működésre vonatkozó adatokat, valamint III. Gazdálkodási adatokat tegyen közzé honlapján.

A törvény felhatalmazása alapján készült végrehajtási rendelet (a közzétételi listákon szereplő adatok közzétételéhez szükséges közzétételi mintákról) pedig a közzététel mikéntjét szabályozza.
A jogszabályok előírják, hogy a közzétételre szolgáló honlap megnyitásakor megjelenő oldalon Közérdekű adatok elnevezéssel hivatkozást kell elhelyezni, hogy hivatkozásra kattintva minden a törvényben előírt adatot a látogató elérhessen.


Ároktő település teljes honlapját alaposan megvizsgálva sem találtunk ilyen, vagy ehhez hasonló linket.


A honlap 2009 március 31 – e óta nem volt frissítve. A közérdekű adatokról semmilyen információt nem nyújt az érdeklődök számára. A honlap ugyan tartalmaz ígéretet egy új internetes felület létrehozására 2009 Augusztus elejétől, erre máig mégsem került sor.


A fentiek alapján megállapítható, hogy Ároktő település honlapjának készítésekor nem vették figyelembe az információszabadságról szóló törvény előírásait.

A monitorozást végezte:
Eleven Egyesület
Pécel, 2010. december