Nógrád község hivatalos honlapjának vizsgálata

Nógrád honlapját (http://nograd-var.hu/index.htm) 2010. decemberében monitoroztuk az elektronikus információszabadságról szóló törvényben megfogalmazott közzétételi követelmények alapján.

Mint az közismert a törvény 2008. július 1-jétől minden települési önkormányzatra vonatkozóan kötelezően előírja, hogy I. Szervezeti, személyzeti adatokat, II. Tevékenységre, működésre vonatkozó adatokat, valamint III. Gazdálkodási adatokat tegyen közzé honlapján.


A törvény felhatalmazása alapján készült végrehajtási rendelet (a közzétételi listákon szereplő adatok közzétételéhez szükséges közzétételi mintákról) a közzététel mikéntjét szabályozza.


A törvény előírásait követő honlapoknak, a nyitó oldalon Közérdekű adatok elnevezéssel hivatkozást kell elhelyezni, hogy a menüpontra kattintva minden a törvényben előírt adatot a látogató elérhessen és megtekinthessen.


Nógrád község honlapjának megnyitásakor ugyan fellelhető a Közérdekű adatok menüpont, mégsem kapunk teljes betekintést az közzé teendő adatokba.


A közérdekű adatok közül mindössze a bejelentéshez kötött kereskedelmi tevékenységről, a működési engedéllyel rendelkező üzletekről és szálláshelyekről kapunk információt.


Ez alapján megállapíthatjuk, hogy Nógrád Község honlapja nem tesz maradéktalanul eleget a Eitv vonatkozó követelményeinek.


A monitorozást végezte:
Eleven Egyesület
Pécel, 2010. december