Balaton község hivatalos honlapjának vizsgálata

Balaton község honlapját (http://balaton.hu) 2010. novemberében vizsgáltuk az elektronikus információszabadságról szóló törvényben megfogalmazott közzétételi követelmények alapján.

Szem előtt tartottuk, hogy a 2005. évi XC törvény 2008. július 1-jétől minden települési önkormányzatra vonatkozóan kötelezően előírja, hogy I. Szervezeti, személyzeti adatokat, II. Tevékenységre, működésre vonatkozó adatokat, valamint III. Gazdálkodási adatokat tegyen közzé honlapján.

A törvény felhatalmazása alapján készült végrehajtási rendelet (a közzétételi listákon szereplő adatok közzétételéhez szükséges közzétételi mintákról) pedig a közzététel mikéntjét szabályozza.


A jogszabályok előírják, hogy a közzétételre szolgáló honlap megnyitásakor megjelenő oldalon Közérdekű adatok elnevezéssel hivatkozást kell elhelyezni, hogy hivatkozásra kattintva minden a törvényben előírt adatot a látogató elérhessen.


Balaton község teljes honlapját alaposan megvizsgálva sem találtunk ilyen, vagy ehhez hasonló linket.


A honlap a közérdekű adatokról semmilyen információt nem nyújt az érdeklődök számára.


A fentiek alapján megállapítható, hogy Balaton község honlapjának készítésekor nem vették figyelembe az információszabadságról szóló törvény előírásait.

A monitorozást végezte:
Eleven Egyesület
Pécel, 2010. novmeber