Szeged város hivatalos honlapjának vizsgálata

Szeged honlapjának (www.szeged.hu) vizsgálatakor egyesületünk elsősorban a közérdekű adatok 2005. évi XC törvényből eredő közzétételi kötelezettségének betartását monitoroztuk.


Először is ellenőriztük, hogy a honlap főoldalán szerepel-e a „Közérdekű adatok” menüpont. A menüpont könnyen fellelhető volt és tartalmazta a szükséges alcímeket, így a Szervezeti és Személyzeti, a Tevékenységre és működésre vonatkozó és a Gazdálkodási adatokat.


Az alcímek alatt a vonatkozó közérdekű adatok frissítve voltak és könnyen áttekinthetően álltak az érdeklődök rendelkezésére.


A honlap információszabadsággal kapcsolatos másik pozitívuma, az az egyedi megoldás volt, hogy a közérdekű adatok felsorolása alatt, bemutatásra kerültek azon jogszabályok is, amelyekből a közzétételi kötelezettség származik.


Így bemutatásra került az alábbi három törvény:


• 2005. évi XC. törvény
az elektronikus információszabadságról

• 305/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet
a közérdekű adatok elektronikus közzétételére, az egységes közadatkereső rendszerre, valamint a központi jegyzék adattartalmára, az adatintegrációra vonatkozó részletes szabályokról

• 18/2005. (XII. 27.) IHM rendelet
a közzétételi listákon szereplő adatok közzétételéhez szükséges közzétételi mintákról

A fentiek alapján megállapítjuk, hogy Szeged város honlapjának készítői teljes körűen eleget tettek a 2005. évi XC törvényből eredő közzétételi kötelezettségüknek.

A monitorozást végezte:
Eleven Egyesület
Pécel, 2010. december