Baja város hivatalos honlapjának vizsgálata

Baja város hivatalos honlapjának (www.bajavaros.hu) vizsgálata esetében is a közérdekű adatok 2005. évi XC törvényből eredő közzétételi kötelezettségének betartását monitoroztuk.

Baja város esetében két honlapot is felleltünk, így az informálisabb hangvételű www.baja.hu honlapot, és a város önkormányzati portálját, a www.bajavaros.hu cím alatt.

A törvény rendelkezései szerint ellenőriztük, hogy a honlap főoldalán szerepel-e a „Közérdekű adatok” menüpont. A menüpont. az előírásoknak megfelelően a fősorban volt elhelyezve.

A három fő közzéteendő Közérdekű adat kategóriát - így a Szervezeti és Személyzeti, a Tevékenységre és működésre vonatkozó és a Gazdálkodási adatokat – nem sorolták kategorikusan a honlap fenntartói, ehelyett több kisebb, alkategóriába rendszerezték a közérdekű adatokat.

A Közérdekű adatok menüpont alatt a legnagyobb hangsúlyt a város önkormányzatának pénzügyi helyzetének bemutatása kapta. így széleskörű információ áll rendelkezésre a a 2006 és 2010 közötti időszakban keletkezett és a későbbi éveket terhelő pénzügyi kötelezettségekről.

A honlap így a közzétételi kötelezettségének részben eleget tett, mégsem teljes a közérdekű adatok bemutatása, és a közzététel nem könnyen áttekinthető az érdeklődök számára.


A monitorozást végezte:
Eleven Egyesület
Pécel, 2010. december