A TASZ híre: Az igazságügy-miniszter és az "elavult jogkövetés"

A jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvénynek van egy olyan rendelkezése, amely előírja, hogy a jogalkotási program összeállításához ki kell kérni a társadalmi szervezetek javaslatait. A program előkészítéséért az igazságügy-miniszter a felelős. A választások után rögtön meg is kérdeztük, hogy mikor és miként tudják a társadalmi szervezetek a javaslataikat előadni, hiszen az új Kormány új jogalkotási programot készít. Az igazságügyi államtitkár válasza ma érkezett meg, melyből kiderül, hogy sehogy.

Magyarországon, hasonlóan más jogállamokhoz, a hatályban lévő törvények hatályban is maradnak mindaddig, amíg nem helyezi őket hatályon kívül az Országgyűlés, vagy az Alkotmánybíróság nem semmisíti meg, vagy éppen maga a törvény szab meg egy határidőt arra, hogy mikor veszti hatályát és az lejár. A jogtudomány ismeri a desuetudo fogalmát, azonban itt nem erről van szó.

Május közepén levelet írtunk a régi-új igazságügy-miniszternek, amelyben azt tudakoltuk, hogy hogyan tudnak a civil szervezetek a jogalkotási törvényben foglalt jogukkal élni. Igaz, hogy a törvényt majd húsz éve alkották meg, és számos rendelkezése felett valóban eljárt az idő, de mégiscsak ez a hatályos jog, és élni szerettünk volna vele.

Az igazságügyi államtitkárnak a miniszter megbízásából adott válasza azonban meglepett minket. Szerinte a jogalkotási programra vonatkozó hatályos rendelkezés a gyakorlatban idejétmúlt jogintézmény, ezért nem tud semmilyen tájékoztatást adni arról, hogy társadalmi szervezetek miként gyakorolhatják törvényben garantált jogukat. Az államtitkár szerencsére megnyugtatott minket, hogy a kormány már egy vadonatúj jogalkotási törvényen dolgozik, mivel az előző kormányzati ciklusban nem sikerült a Parlamentnek az új jogalkotási törvényt elfogadnia.

A TASZ ebből azt a következtetést vonja le, hogy az idejétmúlt törvények, szóljanak jogalkotásról vagy más egyébről, az igazságügy-miniszterre nézve nem kötelezőek, az állampolgárokra nézve pedig ki tudja.

Forrás: www.tasz.hu

CsatolmányMéret
IMlevel.jpg56.57 kB

Kategóriák:

Hírek