Gyurcsány Ferenc kilenc törvényjavaslata - Forrás: MEH

Minőségi jogalkotás

A törvényben 1987 óta nem voltak érdemi módosítások, így olyan anakronizmusok jellemzik, mint például hogy a köztársasági elnök törvényerejű rendeletet alkothat. A javaslat amellett, hogy megszünteti ezeket - minden jogszabály előkészítésekor kötelezővé teszi a hatásvizsgálat elkészítését. Az érdekegyeztetés és a civil kontroll erősítését jelenti, hogy a polgárok, a civil szervezetek és az egyházak minden jogszabály tervezetét megismerhetik már azelőtt, hogy a kormány elfogadná azokat.

MEH hír: Indul az országreform

Az Új Magyarország felé vezető első lépés, hogy átalakítjuk az államot és a politikát: a posztok és a képviselők számát csökkentjük, az előjogokat megnyirbáljuk, a pártfinanszírozást átláthatóvá tesszük, az összeférhetetlenségi szabályokat szigorítjuk, a jogalkotás minőségét javítjuk. Ez a célja annak a kilenc törvénytervezetnek, amelyekről Gyurcsány Ferenc még a kormányalakítás előtt egyeztetni szeretne az ellenzéki pártokkal, és amelyek elfogadásához kétharmados többség kell a parlamentben.

Magyarország történelmi lehetőség előtt áll. A jövő évtől annyi pénzt fordíthat fejlesztésekre Európai Uniós forrásokból, mint korábban még soha. Ez lehetőséget ad rá, hogy Magyarország újjászülessen és ismét naggyá váljon: ne csak felzárkózni legyen képes a világ legfejlettebb országaihoz, hanem néhány gondosan kiválasztott és előrelátóan fejlesztett területen visszakerülhessen az élvonalba is.

Az országreform tehát nem a cél, hanem az eszköz. Az országreform a fenntartható fejlődés, a biztos és kiszámíthatóan emelkedő életszínvonal alapfeltétele, a cél pedig az, hogy néhány év múlva Magyarország minden polgára úgy érezze, könnyebb lett az élete. Hogy több legyen a lehetőség és kevesebb a teher. Hogy egyre nehezebb legyen leszakadni, de egyre könnyebb felemelkedni. Hogy a magyarok biztos megélhetést adó munkahelyen dolgozzanak, rendezett kórházakban gyógyuljanak, színvonalas iskolákban tanuljanak, és nem utolsó sorban egy jól működő állam szolgálja őket.

Az állam ugyanis lemaradásban van a polgáraihoz képest. Az elmúlt bő másfél évtizedben a magyar emberek és a magyar vállalkozások alkalmazkodtak az új kihívásokhoz, ezer és egy dologban változtattak az életük folyásán. Az állam azonban mozdulatlanságba dermedt.

Az államnak és a politikának tehát magán kell kezdenie a reformot: olyan állapotba hozzuk a magyar államot a hivatali ügyintézés egyszerűsítésétől a politika megújításáig, hogy az hatékonyan tudja szolgálni az Új Magyarország céljait.

Ebben jut felelősség mindenkinek: az Új Magyarország viszonyítási pontja nem lehet sem a múlt, sem a bal- vagy a jobboldal, hanem csakis a jövő és a versengő világ. Itt az ideje, hogy a jövővel mérjük magunkat, ne pedig pártokkal, szekértáborokkal.

Gyurcsány Ferenc ügyvezető-, egyben kijelölt miniszterelnök ezért kezdeményezett egyeztetést az Országgyűlés ellenzéki pártjaival, hogy még az új kormány megalakulása előtt legyen lehetőség megvitatni, és ha lehet, meg is állapodni néhány fontos, kétharmados parlamenti döntést igénylő kérdésben.

Kevesebb minisztériumi vezető

Nemcsak a minisztériumok száma csökken - az új kormányban a jelenlegi 17 helyett 12 miniszter segíti majd a kormányfő munkáját , de átalakul a tárcák vezetése is: a jövőben közvetlenül a miniszter és helyettese irányítja majd az adott minisztérium munkáját; megszűnnek a politikai-, a közigazgatási- és helyettes államtitkári posztok.

Szigorúbb összeférhetetlenség

A parlamenti képviselők semmilyen állami és önkormányzati cégben nem lehetnek vezetők, felügyelőbizottsági tagok; nem kaphatnak semmilyen juttatást a közalapítványokban, köztestületekben és közhasznú társaságokban betöltött tisztségekért. Az Európai Parlament magyar tagjaira ugyanazok a gazdasági összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznak, mint a magyar Országgyűlés tagjaira. A képviselők gazdasági összeférhetetlenségi szabályait 2010-től kiterjesztjük a velük egy háztartásban élő közeli hozzátartozókra is.

CsatolmányMéret
14369A22AB360FDF9-2.doc46.5 kB
14375E8469875328A.doc38 kB
14377F567CFF9CA56.doc52 kB
143707F9699596340.doc281.5 kB
143716E69AC04BFB0.doc182.5 kB
1437687F69F4F7ABC.doc76 kB
143736910F3B6DFB6.doc103.5 kB
143744718CD9A4578.doc26.5 kB
1437262416D9749FC.doc62 kB

Kategóriák:

Hírek