A Jogalkotás.hu szeptemberi levele:

Tisztelt Házelnök Asszony!

Köszönjük, hogy az országgyűlési bizottságok üléseiről szóló jegyzőkönyvek nyilvánosságáról szóló levelünk nyomán részletesen megvizsgálta észrevételeinket és ajánlásainkat. Úgy gondoljuk, hogy az eddigiekben és a jövőben is megfogalmazott kritikáink mellett, példamutató lehet a Kormány intézményei számára az Országgyűlés kezelésében lévő iratok, dokumentumok nyilvánossága, az interneten történő közzététele, kereshetősége. Bíztató, hogy – miként levelében fogalmazott – Ön is fontosnak tartja a bizottsági honlapok bővítését a napirendi pontokhoz kapcsolt háttéranyagokkal, szakvéleményekkel.

Ehhez kapcsolódva, engedje meg, hogy hivatkozzunk a 2004 óta létező Képviselői Kutató-szolgálatra (KKSz), ahol szakértői anyagokat készítenek a képviselők számára. Javasolnánk, hogy a KKSz által készített – közpénzből finanszírozott – jelentéseket is tegyék a honlapon elérhetővé, hogy látható legyen, hogy a képviselők többek között mire alapozzák a döntéseiket. Ezt a gyakorlatot követi már most is, egyes jelentések esetén, a Mezőgazdasági és a Környezetvédelmi Bizottság is.
Köszönjük, hogy segített a honlapon megtalálni a régi bizottsági meghívókat, így a zárt ülések napi rendi pontjait is megismerhetjük.

A Nemzetbiztonsági Bizottság 2006. január 19-én valóban nem ülésezett (sajnos nem írtuk pontosan a dátumot), viszont 2006. január 24-én igen, és a T/19075 A határőrizetről és a Határőrségről szóló 1997. évi XXXII. törvény és a kapcsolódó törvények módosításáról törvényjavaslatot vitára alkalmasnak ajánlotta. Ennek az ülésnek a jegyzőkönyvét a Bizottság nem tette közzé.

Az informatikai rendszer korszerűsítése óta sok idő telt el, de most elkészült monitorunkból az derült ki, hogy továbbra sem rakják ki rendszeresen a jegyzőkönyveket. A 12 napos jegyzőkönyv elkészítési határidő ebben az esetben nem lehet a késedelem indoka, hiszen a nyári rendkívüli ülésszak, és az általunk most vizsgált időszak július 24-én ért véget, értékelésünk viszont a szeptember 10-i állapotot tükrözi.

Nagyon örülünk, hogy Házelnök Asszony ennyire szívén viseli a parlamenti nyilvánosság ügyét, és tudjuk, hogy nem kevéssé Önnek és munkatársai áldozatos munkájának is köszönhető, hogy a Parlament mindig is élen járt az elektronikus adatok nyilvánosságának ügyében.

A további konstruktív párbeszéd és a nyitott jogalkotás további fejlődésének reményében, munkájához sok sikert kívánunk.

Budapest, 2006. szeptember 13.

Tisztelettel:
Márkus Eszter-EMLA Földes

Kategóriák:

Hírek